Regelmatig het oliepeil van uw auto controleren en de olie verversen is belangrijk voor het behoud van de prestaties van uw motor. Te weinig of vervuilde motorolie zorgen ervoor dat de prestaties achteruit gaan en kan zelfs schade aan uw motor veroorzaken

De rol van motorolie

Motorolie is essentieel voor de smering, brandstofverbruik en koeling van uw motor. Bewegende delen slijten minder snel, de motor van uw auto blijft soepel lopen. Olie absorbeert bovendien het vuil dat in de motor rondzweeft. Denk aan verbrandingsresten, maar bijvoorbeeld ook aan metaaldeeltjes die we met het blote oog nauwelijks kunnen zien. Door deze ‘stofzuigerfunctie’ neemt de zuiverheid van de motorolie af. De zogeheten ‘viscositeit’ loopt terug, ofwel de ‘dikte’ van de motorolie die bepalend is voor de kwaliteit van de smering. Uw auto gaat er minder soepel door lopen vervuilt meer en kan in het ergste geval zelfs stuk gaan. Dit kunt vermijden door tijdig de motorolie te verversen. Het vervangen van het oliefilter hoort daar standaard bij.

Motorolie niveau controleren – hoe vaker, hoe beter

Iedere automobilist die zuinig op zijn auto is, zou van motorolie niveau controleren een vaste routine moeten maken. Ingewikkeld is dit niet. Bij de meeste auto’s vindt u onder de motorkap, op het motorblok, de peilstok. Zit de olie tussen het minimum en maximum in, dan is het oliepeil in orde. Om dit vast te stellen, haalt u de peilstok eerst uit het motorblok. U veegt de peilstok droog en peilt vervolgens opnieuw het niveau. Doe dit altijd met een koude of afgekoelde motor en zorg ervoor dat uw auto vlak staat. Uiteraard kunt u bij bandensevicetimmersveld terecht om dit te laten controleren.