Storingscode uitlezen

U heeft problemen met uw auto en/of er branden storing lampjes op uw dashboard ! Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden. Om deze elektronica te regelen hebben de auto’s van de laatste jaren dan ook een computer aan boord. Deze ontvangt elektrische signalen van sensoren. Deze verstuurd vervolgens nieuwe elektrische signalen door naar bedienbare componenten. Wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema’s op te lossen.

Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van de tijd winst om het uit te lezen (diagnoseapparatuur) dit kan zijn voor een storing in het motor management maar ook bij storingen in de overige onderdelen van de auto zoals storingen in ABS Airco en zelfs als bv het lampje van de autogordel blijft branden.

Hoe werkt het uitlezen:

Het uitlezen gebeurd door middel van aansluiting van de diagnose stekker in uw auto deze is te vinden onder uw motorkap of onder uw dashboard. Het grote voordeel van het uitlezen van de is dat het zoekgebied van de storing verkleind wordt.  Als er zich storingen voordoen worden deze in de meeste gevallen opgeslagen in de vorm van een storingscode. Deze storingscode word dan weer uitgelezen en gekoppeld is aan een mogelijke oorzaak of zelfs onderdeel wat niet of niet goed werkt.

Vaak worden meerdere mogelijkheden van de oorzaak weergegeven maar wat wij al eerder aangaven het verkleind het zoekgebied van de storing. Als uiteindelijk de oorzaak gevonden en opgelost is word de fout code in de ECU gereset/verwijderd. Het komt ook voor dat er een elektronische storing aanwezig is en dat er bij het uitlezen geen foutcodes weergegeven worden.

Zo kan er bijvoorbeeld bij een volkswagen een nokkenaspositie sensor stuk zijn of slecht werken, met alle gevolgen van dien, en dat er tijdens het uitlezen van de ECU geen storing code zichtbaar is. Zo zit er dan ook verschil in waar u de auto uit laat lezen. Het kan zo maar zijn dat men bij een volkswagen garage de storingscode niet zichtbaar heeft, terwijl een gespecialiseerd bedrijf in het uitlezen van ECU’s de code wel traceert. Deze bedrijven zijn dan zo gespecialiseerd dat zij veel verder de software in duiken om een probleem boven te krijgen.